Vårt kött

Nöt

NÖTKÖTT FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN

 

Globe Foods har sedan 90-talet arbetat med att sälja nötkött i Sverige från utvalda leverantörer runt om i hela världen. Genom att besöka producenterna har vi byggt starka relationer med dem vilket gör det möjligt för oss att idag erbjuda er ett unikt nötkött efter ert behov. Förutom vår passion för nötkött jobbar vi ständigt med att förmedla till samtliga samarbetspartners om vikten av god djurvälfärd, minskad naturpåverkan och långsiktigt hållbara livsmedelsprodukter som är affärsmässigt lönsamt.

De viktigaste parametrarna är bland annat ras, kön och ålder på djuret men även uppfödning,
utfodring, klimat och ursprung är faktorer som har en betydande roll för köttets kvalitet och karaktär.
Samtliga faktorer, väl sammansatta, ger förutsättningar för att frambringa ett mycket smakrikt,
saftigt och mört kött.

Nötkött

Varje detalj varierar i smak, saftighet och mörhet. Utöver de nämnda uppfödningsparametrarna styrs upplevelsen av förhållanden mellan fetthalt, muskelfibrer och mängden bindväv. Äldre djur och muskelpartier som är mer aktiva leder till kraftigare muskelfibrer och smakrikt kött men även andelen intramuskulärt fett och marmorering har en betydelse för detaljens mörhet och saftighet.  I olika delar av världen skiljer det sig hur större partier styckas från nötkött. I Sverige blir det alltmer populärt med internationella styckningar som bland annat picanha (rostlock), tri-tip (rostbiffsspets), flat iron (fjäderbladsbog), hanging tender (slaktarbiff), T-bone, brisket (bringa) flankstek, flapstek och högrevshjärta. I vårt sortiment hittar ni såväl traditionella som internationella detaljerna och våra köttspecialister hjälper er att hitta detaljen som passar just er.

1 Högrev/Högrevshjärta, 2. Entrecôte/Tomahawk, 3. Ryggbiff/T-benstek, 4. Rostbiff, 5. Rostbifflock (picanha), 6. Oxfilé, 7. Oxsvans, 8. Rostbiffsspets (tri-tip), 9. Fransyska, 10.  Ytterlår, 11. Oxrulle, 12. Innanlår, 13. Slaktarbiff, 14. Lägg, 15. Flankstek, 16. Flapstek, 17. Kållap, 18. Entrecôterevben, 19. Bringa, 20. Nacke, 21. Oxkind, 22. Bogrulle, 23. Bogblad, 24. Bogsteksfilé, 25. Bogstek

 

Vårt nötkött

Våra samarbetspartners har historiskt lång erfarenhet av att producera högklassigt kött och bland de ingår Kobe som kommer från Japan, Wagyu som producerats under perfekta förhållanden från Snake River Farms i Nordamerika och Black Angus från Kanada, Brasilien eller Uruguay. Från Skottland rekommenderar vi Scotch Prime som med sitt unika kött har fått skyddad geografisk beteckning inom EU för Scotch Beef – märkt med SGB.

Vi erbjuder även traditionella köttdetaljer som har sitt ursprung i Tyskland, Polen och Holland via våra samarbetspartner Vion, Vitelco och ABP.

Fläsk

Fläsk från Europa

I samband med nötkött har Globe Foods sedan 90-talet också arbetat med att sälja fläsk i Sverige från utvalda europeiska leverantörer. Fläskkött har under lång tid varit mycket populärt i Sverige och har tillagnings- och förädlingsmöjligheter som är oändliga. Köttet är i allmänhet magert och mört som gör det enkelt att tillaga.

Viktiga parametrar som avgör fläskköttets kvalitet är ras, uppfödningsform och utfodring. Kön spelar en mindre roll då djuren endast är ca 5 till 7 månader gamla inför slakt och hanar är kastrerade. Utöver de nämnda parametrarna har det en betydelse för hur köttet blir omhändertaget i produktionen för att frambringa ett smakrikt, saftigt och mört kött. I samarbete med våra partner i Europa kan vi erbjuda affärsmässigt lönsamt fläskkött från producenter med högt ställda krav rörande djurvälfärd, hållbarhet och kvalitet. Bland vårt fläskkött hittar ni traditionella och innovativa styckningar från tamgrisen och fläskkött från Ibericogrisen som
är uppfödd på ekollon.

Bild på grisar i en gård

Traditionellt griskött

Fläskköttet behöver i allmänhet inte möras. Tamgrisen samlar större delen av fettet under huden och ger detaljer som kotlettrad och sida en fin och god kappa vilket gör köttet saftigare vid tillagning. Tar du bort kappan får du en betydligt magrare detalj av anledningen att musklerna är i regel magert. Fläskköttet är ljus i färgen med anledningen av att myoglobinhalten är mycket lägre jämfört mot nötkött.

Detaljer som karré, sida och revben har ett högre fettinnehåll och frambringar naturligt ett smakrikt och saftigt fläskkött. De magrare detaljerna som kotlett, filé och innanlår har länge varit populära för sin mörhet och idag börjar nya internationella inspirationer dyka upp som St Louis-revben, medaljong och spindlestek.

Spanskt griskött

Den spanska Ibericogrisen ger ett fenomenalt fläskkött som är oerhört saftig och smakrik vilket präglas av grisens föda på ekollon och avspeglas i fettets nötiga smak. Saftigheten frambringas av att grisen har en genetik som ökar marmoreringen i köttet mer likt nötkött samt innehåller en högre myoglobinhalt som resulterar i ett rött griskött. Ibericogrisen styckning präglas av de spanska traditionerna och har med framgång spridits världen över. Några av de kända detaljerna som kommer från Ibericogrisen är abanico, pluma och secreto
(sekreto) som även kallas för grisens hemlighet.

Vårt griskött

Våra samarbetspartners i grissegmentet har en ledande position inom uppfödning och styckning av fläskkött i Europa med fokus på djuromsorg, långsiktig hållbarhet och kvalitet. Som exempel har en framgångsrik satsning av vår samarbetspartner i Polen som slutfördes under året 2022 medfört att produktionen idag är fullständigt självförsörjande med el.

Kalv

Kalv från Europa

 

Kött som kommer från nötdjur med en ålder upp till tolv månader klassificeras som kalvkött och nötdjur över tolv månader klassificeras som ungnöt. Djurvälfärd, hållbarhet och kvalitet är viktiga frågor för oss och tillsammans med våra samarbetspartner ställer vi höga krav på hela värdekedjan, från uppfödning till kund. Bland kraven är att kalvarna får en balanserad och näringsrik kost, bo tillsammans i en grupp samt att de har tillräcklig yta att leva på. Kalvköttet är populärt för sin mörhet och kvalitet. Köttets ljusa färg, smak och mörhet varierar efter åldern på kalven. Vårt kalvkött, även betecknat som rosékalv, är djur som under åtta månader får en balanserad kost av naturligt grovfoder där merparten består av majs vilket ger friska järnnivåer och medför en rosaröd färgton vilket är ett resultat i att djuret fått högre hemoglobinnivåer och behåller köttet mört.

bild på kalv i naturen

Kalvkött

 

Kalvkött har en ljusare färgton som är mild i smaken och behöver inte möras i jämförelse mot kött från äldre nötdjur. Kalvköttet blir ett lyxigare alternativ att byta ut mot griskött och förekommer i klassiska rätter som wallenbergare men har under åren blivit mer populärt i rätter som exempelvis wienerschnitzel, osso buco och saltimbocca. En fördel med kalvkött är att många av de nötdetaljer som kommer från en hård muskel är enkla att tillaga. Utöver att styckningarna inte skiljer sig mycket mellan äldre och yngre nötdjur så finns det mer exklusiva detaljer som kalvbräss, även kallad ”sweetbread”, vilket är en körtel som sitter i halsen. Detaljen är en delikatess som är mör med en smak som påminner om mjölk.

Vårt kalvkött

 

Våra samarbetspartners som jobbar med kalvkött kommer främst från Holland och har länge varit ledande på kalv inom Europa och har möjlighet att erbjuda en jämn leverans på kött över hela året.

Lamm

Lamm från Nya Zeeland

Produktion av lamm i Sverige kan tillgodose en tredjedel av den mängd som konsumeras idag. På Globe Foods kan vi erbjuda lammkött från Nya Zeeland som präglas av god djuromsorg och låg användning av läkemedel. Lammen kommer från södra till norra delen av Nya Zeeland där de får gå fritt och beta utomhus på öppna gräsfält året om, under hela uppfödningen. Lamm blir högst ett år gamla och är en utmärkt naturvårdare som äter det vi eller flera andra djur inte kan äta. Genom att tillåta lammen att äta gräs året om får köttet en högre nivå av de nyttiga omega-3 fettsyrorna i fettet samt nyttiga vitaminer och mineraler. Genom strikta krav beträffande djuromsorg, effektiv uppfödning och produktionen kan våra samarbetspartner säkra kvaliteten för ett mört och smakrikt kött med liten variation på storlekarna och erbjuda en jämn leverans på kött över hela året.

bild på lamm i naturen

Lammkött

Lamm har en mörhet och smak som skiljer sig mot annat kött. Många av detaljerna är lätta att tillaga till att bli mört och saftigt med fördelen att köttet är fettrikt. Utöver populära lammdetaljer som lammbräss Sweetbread), lammracks och sadel hittar du även de övriga klassiska detaljerna som högrev, filé, lägg, rostbiff och stek.

 

Vårt lammkött

Våra samarbetspartners i Nya Zeeland har under lång tid arbetat för friska djur som frambringar gott lammkött och efterfrågas världen runt.

Kyckling

Kyckling har historiskt varit en prisvärd produkt och är det mest populära köttet värden runt. Att lägga kycklingen på grillen eller ingå i en sallad är idag mer vanligt och anses vara hälsosamt kött ur den aspekten att köttet är näringstät med lågt fettinnehåll. Kycklingen har också fördelen att omkring 1,5 kg foder omvandlas till ett kg kyckling och hela fågeln används vilket gör den klimatsmart. Tillsammans med våra samarbetspartner som har full kontroll över alla delar i produktionen kan vi leverera kyckling som håller samma standard som den svenska kycklingen. Ingen antibiotika används i produktionen och strikta krav på uppfödningen rörande djuromsorg och foder ställs för att nå hög och jämn kvalitet på slutprodukten.

Kycklingkött

De mest populära detaljerna är i ordningen kycklingfilé, kycklingklubba och kycklinglårfilé. Bröstfilé är i regel ett magert kött som består av vita muskelfibrer och har en mild smak. Med tillagning i rätt temperatur och tid kan den bli saftig och passar utmärkt att stekas hel eller tärnas. Låren på kycklingen har en större ansättning fett som gör den enklare att tillaga för att få den saftig, smakrik och mör.

Vårt kycklingkött

Vår kyckling kommer från Polen där vår samarbetspartner har längre än 50 års erfarenhet av kycklinguppfödning och produktion.

Hjort

Vilt från Nya Zeeland

Vilt är gott, nyttigt, bra för miljön och passar både till fest och till vardags. Köttet är rikt på vitaminer och mineraler som kommer från växter som djuret konsumerar och ger köttet en mörkröd färg. Hos Globe Foods hittar du hjort som fått dricka rent vatten och ätit vilda växter i Nya Zeelands vackra landskap.

Våra samarbetspartner i Nya Zeeland ställer höga kvalitetskrav på att välja ut djuren, stycka och möra köttet som hjälper till att bryta ner bindväven och frambringar ett mört och saftigt kött. Utav viltkategorierna är hjort ett mört viltkött och finns tillgänglig året runt. Hjortens intensiva smak, men ändå mildare jämfört mot annat vilt, kommer från att djuret fått äta en stor mängd varierad kost som örter och vilda växter.

Hjortkött

Hjort har liknande styckning som lamm med de populära detaljerna hjortinnerfilé, hjortytterfilé, hjortinnanlår och hjortrostbiff. De möraste detaljerna sitter på sadeln, medan detaljer som innanlår och rostbiff har något högre tuggmotstånd och passar utmärkt för tillagning i låg temperatur under längre tid eller till wok.

Vårt hjortkött

Vårt hjortkött kommer från Nya Zeeland och levereras från våra samarbetspartner som har lång erfarenhet beträffande viltkött och hur det produceras på bästa sätt.

Nyfiken på våra varumärken?

Vi har ett stort utbud av varumärken – våra egna och våra samarbetspartners.

LÄS MER